CURTISS-LAIVUE

Suomalainen Curtiss Hawk 75A tulittaa neuvostoliittolaista Pe-2 syöksypommittajaa. Kuva Petri Kauppi.

Historiallinen laivue

Lentolaivue 32 oli Suomen ilmavoimien hävittäjälentolaivue, joka perustettiin nimeämällä talvisodan aikana perustettu Lentolaivue 22 uudelleen 9. huhtikuuta 1940. Laivue taisteli koko jatkosodan menestyksellisesti aluksi vanhentuneilla Fokker D.XXI -hävittäjillä ja sen jälkeen Curtiss Hawk 75A hävittäjäkalustolla.

Lentolaivue 32:n toiminta-alueena oli jatkosodan alussa vuosina 1941 - 1942 Karjalan Kannas ja vuosina 1942 - 1944 Aunuksen Karjala. Laivue saavutti jatkosodassa 190 ⅓ ilmavoittoa menettäen 24 konetta ja 16 ohjaajaa. Lisätietoa historiallisesta lentolaivueesta Wikipediassa.

Laivueen toimintaa Jatkosodan alussa

Seuraava teksti on katkelma kirjan "Taistelulentäjä Kullervo Lahtela" käsikirjoituksesta vuodelta 2003 ja julkaistu tekijän Mikko Heikkilän luvalla alunperin Lentolaivue 32:n kotisivuilla.

Jatkosota alkoi 25. kesäkuuta 1941. Laivueen ilmavoittotili aukesi samana päivänä. Lentolaivue 32:n Fokkerit ampuivat alas kaksi 4. sekalentodivisioonan Iljushin DB-3-pommikonetta, jotka luutnantti Evisen johtama parvi oli yllättänyt kello kahdeksan aamulla, kun pommikoneet olivat palaamassa Helsingistä.

Lentorykmentti 3, johon Lentolaivue 32 kuului, vastasi koko Etelä- ja Lounais-Suomen ilmapuolustuksesta ja sillä oli käytössä yhteensä 35 konetta. Niistä viisi oli Hurricaneja, 18 Twin-Wasp-moottorillisia Fokkereita ja 12 Mercuryllisiä Fokkereita. Melkoinen tehtävä.

Suomen sodanjohto oli kuitenkin suunnitellut hävittäjille muuta toimintaa kuin pommikoneiden torjunta. Hyökkäyssuunnitelma Neuvostoliittoon oli laadittu kesäkuussa 1941 ja tarkoituksena oli vallata talvisodassa menetetyt alueet kahdella hyökkäyksellä Karjalaan ja Karjalan kannakselle. Hävittäjien tehtäväksi asetettiin tukea maavoimien toimintaa ja suojata hyökkääjien etenemistä.

Lentolaivue 32:n osalta muutokset alkoivat heinäkuussa. Ensin 28. kesäkuuta laivueeseen perustettiin kolmas lentue. Heinäkuun ensimmäisenä päivänä Lentolaivue 30:n Hurricane-lentue alistettiin Lentolaivue 32:n käyttöön. Lentueen nimeksi tuli sen päällikön kapteeni Heikki Kalajan mukaan "Osasto Kalaja". Lopulta koko laivue siirrettiin Uttiin.

12. heinäkuuta Lentolaivue 32:een saapui uusi komentaja, majuri Erkki Olavi Ehrnrooth. Ehrnrooth, jota kutsuttiin lentäjien keskuudessa "Immeliksi", oli erittäin taitava hävittäjälentäjä ja pidetty komentaja. Ehrnrooth oli toiminut talvisodan aikana koelentäjänä, mutta hän oli ampunut kolme pommikonetta alas alkuvuonna 1940. Ehrnrooth piti erityistä huolta laivueensa lentäjien lentotaidosta, jota pyrittiin ylläpitämään jatkuvalla harjoittelulla.

Lentolaivue 32:n Curtiss Hawk 75A neljän koneen parvi Laatokan yllä. SA-kuva, värittänyt Tommi Rossi. Kyösti 'Kössi' Karhila oli sekä paras Curtiss-ässä että myös Suomen Ilmavoimien kymmenen parhaan ässän joukossa 43 ilmavoitollaann joista suurin osa tuli Lentolaivue 34 Mersuilla. Kuva Kyösti Karhilan omasta albumista.

Ensi töikseen Ehrnrooth vaihdatti laivueen kaluston. Fokkerit annettiin pois ja tilalle saatiin uudet Curtiss Hawkit. Fokkereista 12 päätyi Lentolaivue 14:lle ja loput Lentolaivue 12:lle.

Ilmavoimien komentaja, kenraaliluutnantti Jarl Fritjof Lundqvist alisti Lentolaivue 32:n omaan komentoonsa hyökkäyksen ajaksi. Laivueen tehtäväksi määrättiin suojata kenttäarmeijan etenemistä alueella Rautjärvi-Ilmee-Kirvu-Antrea-Vuoksi.

Koneiden oli, ilmatilanteen niin salliessa, osallistuttava lisäksi maataisteluihin ja erityisesti suoritettava joka lennolla tiedustelua vihollisen toiminnasta. Laivue siirtyi tehtävän suorittamista varten lähemmäksi rintamaa Lappeenrantaan 30. heinäkuuta. Mukaan tuli vielä Lentolaivue 24:n kolmas lentueellinen Brewstereitä, jotka asettuivat Lappeenrantaan 16. elokuuta.

Elokuun alussa Lentolaivue 32:n Curtissit kävivät ahneesti vihollisjoukkojen kimppuun maassa. Kesä ei ollut kauneimmillaan, ja matalalla leijuvat pilvet häiritsivät lentotoimintaa. Kun lennolle päästiin, maaleina toimivat kaikki: kuorma-autokolonnat, maajoukot ja hevoset. Curtissit aiheuttivat tuhoa ja hätää perääntyvien vihollisjoukkojen keskuudessa.

Autokolonna tuhotaan kk-tulella. Piirros: Kapteeni Kullervo Lahtela, Lappeenranta 1941.

Kun hyökkäysvaihe oli päättynyt, oli aika vetää hieman yhteen, mitä siihen mennessä oli ehtinyt tapahtua. Lentolaivue 24:n 3. lentueen Brewsterit olivat käyneet kolme ilmataistelua, joissa ne olivat ampuneet alas viisitoista vihollishävittäjää. Lentolaivue 32:n Curtiss Hawkit olivat kannaksen hyökkäyksen yhteydessä joutuneet kahdeksan kertaa ilmataisteluun, joissa ne olivat ampuneet alas 24 vihollishävittäjää ja menettäneet kaksi omaa konetta sekä lentäjää.

Syyskuun 19. päivänä 1941 Lentorykmentti 3:n tehtäviä täsmennettiin, jolloin se määrättiin päävoimin suojaamaan kannaksen joukkoja ja Vuoksen ylimenopaikkoja sekä osin suojata Kouvolan, Kotkan ja Viipurin seutuja sekä Vuoksen teollisuuslaitoksia. Sen lisäksi rykmentin koneiden oli tiedusteltava kannaksella olevien sotatoimiyhtymien hyväksi. Lentolaivue 32:n osaksi koitui käskyn ensimmäisen osan läntinen puoli.

Laivue siirtyi Nurmoilan kentälle toukokuun lopussa 1942 ja toimi siellä yli kaksi vuotta Neuvostoliiton suurhyökkäykseen asti, joka alkoi Aunuksen kannaksella 21. kesäkuuta 1944.

Lähde:Mikko Heikkilä:> Taistelulentäjä Kullervo Lahtela - Apali, Tampere 2004.

Vanhoja kuvia Nurmoilan lentokentältä kesällä 1943

Lentolaivue 32 Nurmoilassa kesällä 1943 - mekaanikko Touko Tapio  Saalin valokuva-albumin kansikuva.

Mekaanikko Touko Tapio Saali palveli Jatkosodassa Lentolaivue 32:n mekaanikkona. Hänen valokuva-albuminsa julkaistiin ensimmäistä kertaa (virtuaalisen) Lentolaivue 32:n kotisivuilla vuonna 2005 nykyisen omistajan Jukka Saalin luvalla. Hän myös toimitti meille albumin skannaukset. Kiitämme tästä arvokkaasta kuvamateriaalista!